Сдружение "Майки срещу дрогата" - Пловдив

Редовните сбирки на сдружение "Майки срещу дрогата" се провеждат всеки четвъртък от 18ч. в Пловдив ул. "Арда" 9а.
Отец Милен от Пловдивската епархия поддържа майките в спасяването на децата. Отец Милен провежда всяка неделя специална служба в параклиса Успение на света Богородица в село Труд.
Председателят на варненското сдружение"Бъдеще без дрога" Стоян Ненов подаде ръка за помощ на хиляди семейства.
След семинара с Моник де Турк, директор на Информационния център на Нарконон в Белгия на 20 август 2005 г.
 

     Сдружение "Майки срещу дрогата" в Пловдив е създадено от Веселина Божилова и Елка Паникян през ноември 2003 година и с подкрепата на народния представител Владимир Дончев бе официално регистрирано от Пловдивския окръжен съд с решение 1966 от 17.03.2004 година. В неговите цели е записано, че с обединените сили на майки, бащи и близки на зависими деца, както и на съмишленици, то ще се бори за спасяването на децата в Пловдив, ще обогатява културата на гражданите по този въпрос, ще работи и за промяна на държавната политика в тази сфера. Сдружението се явява резултат на естествена, наболяла потребност от обединение на пострадали семейства, които искат да помогнат на други родители, за да избегнат грешки и да помогнат качествено на децата си.

     От момента на своето неформално създаване, учредителите на сдружението осъществяват индивидуални срещи с родители, както и редовни сбирки всеки четвъртък от 18 часа в Пловдив ул."Арда" 9а. На тези сбирки обикновено присъстват не по- малко от 30 майки, понякога и бащи- сдружението е отворен тип, то винаги е готово да приеме и да помогне на родител, който има проблем със зависимо от наркотиците дете.

     На сбирките, които протичат като група за взаимопомощ, са канени и са присъствали редица специалисти от области, пряко свързани с проблема. Своите конкретни съвети в разискваните ситуации са давали апелативният прокурор Ясенка Шигърминова, зам. председателят на Окръжен съд- Пловдив Христо Крачолов, Й. Ставрев от група "Борба с наркотиците" към Криминална полиция- РДВР Пловдив, д-р Петър Василев, основател на психотерапевтична общност "Феникс", Георги Димитров, експерт по тестовете, д-р Начева от Наркоцентъра в Пловдив, представители на рехабилитационната организация Рето, на Митница Пловдив. Свои представители са изпращали и от Община Пловдив. На всяка сбирка се обсъждат новости, предоставя се информация, следят се промените в държавната и местна политика по този въпрос, споделят се лични проблеми и се помага в конкретните случаи.

     В регистъра на Световната здравна организация наркоманията в България е отбелязана със следната особеност - "детско- юношеска". За някои специалисти тази възраст важи до 24 години. Толкова по- важна е ролята на семейството в първия етап на лечение, когато то и само то може да мотивира детето да поиска да се лекува. Особено важно е за родителите да знаят как да действат, какво да направят, как да постъпят, за да избегнат грешки. Ситуацията в страната, сравнително незапозната с това явление, показва, че спасяването на децата е основна грижа най- вече и предимно на родителите, изградена система за продължително лечение няма.

     През изминалия период сдружението имаше множество медийни изяви в регионални и централни медии по въпросите, свързани с наркотиците. То стана инициатор на кампанията срещу рекламата на водка "Мери Джейн", която откровено подстрекава към употреба на марихуана. 7 майки от сдружението осъществиха през месец април среща с родители от кв. "Столипиново", за да обсъдят искрено проблема с пласмента. Сигнали, които постъпваха в сдружението, относно продажба на дрога, бяха предавани в полицията. Сдружението първо сигнализира за появата на нова "услуга" - предлагане на стаички срещу един лев, където зависимите да си инжектират дрогата, за да не ги ловят на излизане от квартала.

     Сдружение "Майки срещу дрогата" подпомогна първата Защитена къща у нас в село Драгойново с лични дарения на телевизор, готварска печка, спортни уреди, покъщнина. То участва в проект за ресоциализация, подготвен от д-р Петър Василев и представен пред Социално- инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика. Ако този проект бъде одобрен, в Пловдив ще заработи безплатна програма за ресоциализация, особено важна за децата, които се връщат от лечение в комуни и общности. В проекта влиза и издръжката на Защитената къща на ул. "Арда" 9а. Разглеждането на проекта още е в ход, но Сдружението ремонтира стаята със собствени средства и с доброволния труд на деца, които са преминали курса на лечение и желаят да работят в програмата.

     През септември 2004 сдружението издаде плакат по повод смъртта на Антон Ангелиев, син на една от основателките на сдружението, поредната жертва на хероина в Пловдив. Плакатът бе разпространен във всички училища на Пловдив и областта, бе изпратен и в страната. За първия му тираж от 500 броя помогна издателят на Прес група Марица г-н Степан Ерамян, за втория тираж- Община Пловдив.

     Членове на сдружението се отзовават на покани за срещи с учители и ученици, досега са реализирани няколко в Пловдив и Асеновград.

     Съвместно с Окръжен съд- Пловдив сдружение "Майки срещу дрогата" издигна предложение за промяна в НК спрямо наркозависимите - замяна на затвор с принудително лечение.

     Сдружение "Майки срещу дрогата" установи контакт и с Пловдивската митрополия в лицето на отец Милен и отец Емил, които заявиха желание да работят с родители и зависими деца със средствата на църквата. Те са готови за разговори и срещи в църквата "Света Марина" в Пловдив по всяко време.

     На 17 януари 2005 година сдружението изпрати писмо-обръщение до Президента на Републиката, до Министър- председателя и до Председателя на Народното събрание , подкрепено от подписите на 247 души от Пловдив, Варна, Плевен, Горна Оряховица, Асеновград, Монтана и София. В писмото се настоява за спешно изграждане на мрежа от програми и лечебни заведения за зависими, както и за въвеждане на принудително лечение като замяна на затвора за осъдени.

     Сбирките вече се провеждат на ул. "Арда" 9а. За обзавеждането на стаята с най- необходимото помогна Международен панаир- Пловдив, дейността на сдружението чрез дарение на компютър, принтер и парични средства подпомага и Митница Пловдив. В стаята се работи и по програмата "12 стъпки" от младежи, които искрено желаят да помогнат на връстниците си с този проблем. Техните сбирки се провеждат във вторник и неделя от 19 часа.

     Основните си цели Сдружението вижда в помощта на родителите, които тепърва трябва да мотивират децата си, за да отидат на лечение и да спрат употребата на наркотиците, и в осигуряването на "мрежа" за тези деца, които са положили огромни усилия да преминат през дългосрочните програми и се връщат в Пловдив.

     Имаме идеи и за превенция, за издаване на специализирани брошури, за медийна кампания. Когато трябва да се шуми, ние вземаме участие. Истината е обаче, че нашата работа е сред четирите стени на дома, които не търпят много шум. Нашата мисия е да помогнем в разрешаването на десетки лични драми, които въвличат във водовъртежа на ужаса родители, близки, приятели на семейството. Конкретната ни работа с конкретния човек е по- важна от масовите мероприятия. По цял свят експертите нареждат семейството на едно стъпало с най- добрите специалисти. Ние нямаме правото да казваме на специалистите как да лекуват- ние можем да научим родителите как да помогнат на детето да направи първата стъпка и как да го посрещнат след лечение. С опита и познанията си ние можем да предпазим други родители да не повтарят едни и същи грешки. Ние искаме и да ги предпазим от незнание и бездействие - най- грубата грешка, която могат да направят.

     Много родители нямат дори минималната възможност да платят лечението на детето си, дори когато това означава само билет до Испания например. А комуните там, така или иначе, остават най- реална възможност за безплатно и качествено лечение. Някои нямат средства и за билет до къщите в страната. Затова сдружението иска да създаде ФОНД ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА СЕМЕЙСТВАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ и се надява на дарения, които да помогнат. И в името на тази идея се обръща към всички фирми и физически лица, които биха искали да направят така, че поне едно дете да намери обратно истинския път към живота.

     Банковата сметка на Сдружение "Майки срещу дрогата" е следната :

                                    Банка ДСК - ЕАД Пловдив

                                    банкова сметка:
                                                      BIC: STSABGSF
                                                      IBAN: BG57STSA93000003979265

                Нашият девиз е : Ние не се предаваме!

За контакти: Веселина Божилова, председател на сдружение "Майки срещу дрогата", тел.032/82 94 66, 0888 46 16 54.